Cena zlata blizu 1.900 dolara za uncu

Bez autora
Aug 23 2011

Cena zlata je danas tokom trgovanja na berzi u Londonu porasla na blizu 1.900 dolara za finu uncu (31,1 gram), zahvaljujući tome što je strepnja oko budućnosti globalne privrede podstakla interesovanje za taj metal kao sigurniju investiciju, kao i zbog vesti da bi slabi rast američke privrede mogao da podstakne primenu još jedne runde labavljenja monetarne politike.Zlato za isporuku odmah je na Londonskoj berzi metala danas prvo poskupelo na čak 1.894,10 dolara za uncu, da bi kasnije nešto oslabilo na 1.878,59 dolara ili 1,1 odsto više u odnosu na zaključnu cenu od petka, preneo je Rojters...

Cena zlata blizu 1.900 dolara za uncuCena zlata je danas tokom trgovanja na berzi u Londonu porasla na blizu 1.900 dolara za finu uncu (31,1 gram), zahvaljujući tome što je strepnja oko budućnosti globalne privrede podstakla interesovanje za taj metal kao sigurniju investiciju, kao i zbog vesti da bi slabi rast američke privrede mogao da podstakne primenu još jedne runde labavljenja monetarne politike.

Zlato za isporuku odmah je na Londonskoj berzi metala danas prvo poskupelo na čak 1.894,10 dolara za uncu, da bi kasnije nešto oslabilo na 1.878,59 dolara ili 1,1 odsto više u odnosu na zaključnu cenu od petka, preneo je Rojters.
Prošle sedmice je cena zlata postigla najveći nedeljni rast od februara 2009, a od početka godine je taj metal poskupeo za čak 33 odsto.

Na cenu zlata pozitivno utiče veoma labava američka monetarna politika, pri čemu su runde kvantitativnog labavljenja, što praktično znači štampanje novca, podsticale slabljenje američke valute i održale kamatne stope veoma niskima.

Na današnje poskupljenje zlata su uticale i spekulacije da bi uporna slabost privrede SAD mogla da prouzrokuje uvođenje novih stimulativnih mera, kao što je treća runda kvantitativnog labavljenja. U petak će predsednik američke Uprave federalnih rezervi (Fed), Ben Bernanki, održati govor na simpozijumu u gradu DŽekson Hol, koji ulagači iščekuju radi pokazatelja o budućoj politici Fed-a.

Vesti o mogućoj intervenciji centralnih banaka Japana i Švajcarske na valutnim tržištima su takođe podstakle rast cene zlata, budući da su smanjile privlačnost jena i franka u očima investitora.

"Zlato je jedina sigurna investicija na čijem tržištu ne može da se interveniše, pa ulagači nemaju puno izbora nego da počnu da kupuju taj metal, iako je njegova cena već prilično visoka", izjavio je analitičar firme "Ričkom global servisiz", Pradip Uni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik